Részletek
A halolaj fogyasztásának legfőbb előnyei
Szinte lehetetlen felsorolni a halolaj fogyasztásának, vagyis a megfelelő omega-3/6 arány és a magas EPA, DPA és DHA zsírsav-fogyasztás összes előnyét. A kutatások által igazolt legfontosabb eredményei a következők:
Agy és idegrendszer:
Csökkenti az agressziót és az ingerlékenységet
Mérsékeli a rossz hangulatot
Segíti a tanulási folyamatokat és fejleszti az intelligenciát
Szív- és érrendszer:
Segít megtartani az erek rugalmasságát, szabályozza a szívritmust és a koleszterinszintet
Jelentősen csökkenti a trigliceridszintet, magas vérnyomás esetén pedig a vérnyomást
Egyéb jótékony hatásai:
Általános gyulladáscsökkentő
Jó hatással van a szem hajszálereire
Segít megtartani a haj és a bőr egészségét
Magas EPA- és DHA-vérszint esetén lassabban rövidül a DNS-lánc végeit védő telomer, ami jelenleg a várható élethossz legpontosabb mutatója
Az omega-3-ról
Az omega-3 és omega-6 zsírsavak ideális aránya elengedhetetlen a szervezetünk megfelelő működéséhez. Míg az EPA és DHA nevű omega-3 zsírsavakból gyulladást csökkentő, hormonszerű anyagok termelődnek, addig az omega-6 zsírsav túlzott fogyasztásakor gyulladást fokozó anyagok keletkeznek. A leggyakoribb (ún. civilizációs) betegségek többsége a magas általános gyulladásszint miatt alakulnak ki, ahogyan magát az öregedést is jelentősen fokozza.
Az egészséges omega-3/6 arány helyreállítása
Az ember genetikailag 1:1-hez közeli omega-3/6 zsírsavarányra van “tervezve”. Őseink zsírsavaránya is ennyi volt, ahogyan a ma élő egészségesebb népcsoportok tagjaié is. Mivel ritkán eszünk sósvízi halakat és tengeri herkentyűket, ugyanakkor sokat fogyasztunk magas omega-6-tartalmú növényi olajokat és takarmányozott állatokat, ez az arány mára jelentősen eltolódott az omega-6 felé (1:8 - 1:32), ez pedig számos betegség forrása lehet.
A megfelelő arány helyreállításához a legjobb megoldás, ha jelentősen csökkentjük az omega-6-ban dús élelmiszerek fogyasztását, rendszeresen szedünk EPA és DHA tartalmú, tiszta étrend-kiegészítőket, és igyekszünk rendszeresen fogyasztani sósvízi halakat és tengeri herkentyűket.
Adagolás: Napi 1 evőkanál (~10ml) étkezéskor, akár salátára/pirítósra is, illetve ahogy jól esik. Gyermekeknek testsúlyarányosan.
Tárolás: Fénytől védett, száraz, hűvös helyen
Eltarthatóság: Felbontást követően szobahőmérsékleten tárolva 1,5 hónapon belül fogyassza el a terméket, amennyiben hűtőszekrényben tárolja, a halolaj 3 hónapig őrzi meg a szavatosságát.
Ügyeljen arra, hogy csak tiszta kanállal mérje ki a szükséges mennyiséget, hogy a termék ne szennyeződjön, mert az gyorsabb romláshoz vezet.